Definisi permainan secara talian dan kenapa banyak orang suka main online gaming

online gaming

Permainan secara talian, online gaming adalah permainan video yang terutamanya dimainkan melalui talian atau rangkaian komputer lain. Online gaming selalu berkongsi dengan alat-alat permainan moden iaitu komputer peribadi.

Permainan adalah termasuk penembakan, permainan strategi secara besar-besaran, peranan permainan dan sebagaian. Reka bentuk permainan akan dibentuk daripada perasaan persekitaran yang benar dan pemerbadanan grafik yang kompleks.

Kebanyakan online gaming mewujudkan komuniti yang rapat antara satu sama lain dan mengintegrasikan masyarakat kehidupan sebenar dengan pemain yang sedia ada. Kadang-kadang, permain akan menghadapi kritikan di persekitaran yang mungkin menggalakkan cyberbullying, keganasan, dan xenofobia. Malahan, pemain juga prihatin untuk ketagihan permainan atau stigma sosial.

Online gaming atau online casino telah menarik minat daripada pelbagai pemain yang diperingkatkan oleh umur, bangsa, dan pekerjaan. Kandungan online gaming selalu dikaji dalam bidang saintifik kerana interaksi pemain berhubung dengan tingkah laku dan fenomena sosial dalam kehidupan harian dalam masyarakat maya,

About the Author